Meteen naar de inhoud
Home » Geschiedenis Adventskalender

Geschiedenis Adventskalender

Waar is het allemaal mee begonnen met de adventskalender? Om dat te weten eerst wat uitleg wat advent is.

Advent komt uit het christendom vandaan en is de uitdrukking van de aanloopperiode naar kerst. De eerste zondag van advent is elk jaar rond 30 november (vier zondagen voor kerst), de zondag die het dichtst bij het feest van de heilige Andreas ligt. Tijdens advent, afgeleid van het Latijnse woord adventus wat ‘komst’ betekent, wordt vooruitgekeken naar de komst van Jezus. Voor gelovigen is dit een tijd van bezinning.

De exacte oorsprong van de advent is niet bekend. De eerste vermelding in de literatuur is in het werk van historicus Gregorius van Tours (538-594).  In dit werk blijkt dat advent in ieder geval al bestond in 480 na Christus. Sommigen menen dat de discipelen al advent ‘vierden’, wat in ieder geval gepaard ging met vasten.

Er zijn verschillende tradities die bij de advent horen. Zo heb je adventskaarsen, adventskransen en dus ook adventskalenders.

Maar hoe is deze traditie van adventskalenders dan ontstaan?

De eerste adventkalenders werden gebruikt door Duitse Lutheranen (Lutheranisme is een stroming binnen het protestantisme) begin 19e eeuw. Deze adventkalenders hadden Bijbelverzen achter kleine kartonnen deurtjes. Traditionele adventkalenders bevatten meestal de kerststal, met de geboorte van Jezus als middelpunt.

Adventkalenders zijn er in allerlei vormen, van kartonnen kalenders met luikjes die elk van de dagen bedekken tot stoffen zakken op een achtergrondscène tot geverfde houten kisten met gaatjes voor kleine voorwerpen. Er zijn zelfs levende adventkalenders die het Kerstmis verhaal vertellen.

De bier adventskalender

Vooral de afgelopen jaren is de bier adventskalender een opkomend product.

Binnen Nederland heeft AB Inbev het initiatief genomen tot de bier adventskalender en door het succes zijn andere bedrijven dit ook gaan verkopen o.a. Gall & Gall, Beer Geeks, Beerwulf, craftonly.nl, misterhop.com en hopt.nl.

In België is Delhaize in 2016 de eerste retailer geweest die een bier adventskalender op de markt heeft gebracht.